Wat?

Dit is de website van het Heksennacht collectief, een los collectief dat jaarlijks acties tegen geweld organiseert rond de datum van 25 november – omdat dat de internationale dag tegen geweld op vrouwen is.  We hopen hier alle nodige informatie rond Gentse heksennachten te verzamelen.

Take back the night, Reclaim the night of heksennachten zijn van oorsprong fakkeltochten, betogingen of wakes tegen geweld tegen vrouwen. De precieze vorm varieert van land tot land, van stad tot stad: soms zijn enkel vrouwen welkom op betogingen, soms is iedereen welkom in één optocht, soms zijn er aparte optochten: de vrouwen nemen de straten terug in een optocht, de mannen houden een fakkelwake om steun te betuigen. Er zijn vaak ook workshops, speeches, spoken word

De eerste Take back the night – in het Nederlands vaak heksennacht genoemd – vond plaats in België, in 1976. Maar we nemen aan dat er al veel eerder onder andere namen fakkelwakes en protesten tegen geweld op vrouwen hebben plaatsgevonden.

The first “Reclaim the Night” march was held in Belgium in March 1976 by the women attending the International Tribunal on Crimes against Women. They marched together holding candles to protest violence against women. (Wikipedia)

Op 25 november 1998 organiseerde de FAM in Gent een optocht. In 2006 en 2007 was het de beurt aan Queerilla, en in 2008 en 2009 nam de Feministische Actiebende (hernoemd naar FEL) het organisatiewerk op zich. In 2010 en 2011 was het een collectief dat HEX heette en in 2012 is er een breder Heksennacht collectief dat allerlei acties organiseert.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s